Anpassning ger framgång

Foto: Wilhelm Wolfgang for Daimler AG
Om de strikt följde regelboken skulle varken ebm-papst eller F1-teamet Mercedes-AMG Petronas Motorsport uppnå sina högt ställda mål. Båda företagen måste kontinuerligt reagera på olika och nya omständigheter. F1-teamet till starkt skiftande förutsättningar vid olika tävlingsbanor runt om i världen och fläkttillverkaren ebm-papst till olika kundkrav.

Kontakta oss för mer information!

Under en helg styrde Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sina tävlingsbilar genom de smala gränderna i Monaco, och två veckor senare var det dags för F1-förarna att klara utmaningarna och farten på höghastighetsbanan i Montreal, Kanada. Det är inte konstigt att Mercedes-AMG Petronas Motorsport-teamet måste anpassa och uppgradera sina bilar inför varje lopp. Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director, på Mercedes-AMG Petronas Motorsport förklarar: ”Det finns nästan aldrig två tävlingar där bilarna inte får någon uppdatering när det gäller prestanda och köregenskaper. De viktigaste förändringarna på prestandasidan är aerodynamiska.”

ebm-papst följer inte heller någon bok med standardmallar när det gäller att erbjuda kundanpassade lösningar. Istället sker en ständig anpassning till varje kunds unika krav vilket också kan kräva att vissa komponenter tas fram efter en kundspecifik utveckling. ”Vissa kunder kräver unikt utformade aerodynamiska komponenter eller kabellängder, och andra har särskilda krav för styrning och datautvärdering. Sedan finns det kunder som vill ha driftssäkerhet upp till mycket höga eller ned till mycket låga temperaturer”, säger David Kehler, chef för marknadssegmentet Industrial Ventilation Technology på ebm-papst.

Know-how och insamlade data viktiga framgångsfaktorer
Hos ebm-papst finns ett starkt fokus på personlig kundrådgivning och konsultation. "ebm-papst medarbetare över hela världen har en omfattande förståelse för hur kundernas applikationer fungerar och vilka krav som ställs", tillägger Kehler. ”Därför är ett nära samarbete grunden för att hitta den ideala kundlösningen. Förutom rätt produkt kan vi ofta erbjuda kunderna tidig information om hur de kan skapa de mest optimala fläktlösningarna med rätt komponenter för specifika applikationskrav."
Förutom medarbetarnas know-how har också ebm-papst programvara FanScout en viktig roll när det gäller att välja rätt fläkt. Urvalsprogramvaran är baserad på en omfattande datainsamling och sammanställning som ebm-papst gör i egen regi. Att använda FanScout är ett smidigt och effektivt sätt för kunderna att hitta den perfekta fläktlösningen.

Insamling och analys av data är också oerhört viktigt för F1-teamet. Det hjälper tävlingsbilarna att anpassa sig till olika tävlingsbanor och det driver också en ständig teknisk vidareutveckling. Som Andrew Shovlin säger: ”Bilarna är utvecklade genom simulering oavsett om det är datormodeller som förarsimulator eller CFD-analyser för att förstå aerodynamisk utvecklingsriktning. Att se till att dessa simuleringar korrelerar med verkligheten är därför en viktig del för att vi ska kunna fatta rätt utvecklingsbeslut. Denna process är oerhört viktig eftersom ett F1-team bara har ett begränsat antal testdagar tillgängliga då de kan samla in data om bilarnas beteende på en tävlingsbana”.

Viktigt att snabbt hitta den ideala lösningen
För ebm-papst kunder är tid ofta en avgörande faktor. För att kunna erbjuda kundanpassade lösningar har ebm-papst därför utvecklat olika modulsystem. Ett exempel är det modulära systemet för drivlösningar med diametern 42 mm (ECI-42). Systemet innehåller motorer, drivenheter, elektronik, bromsar och sensorer. Komponenterna kan snabbt konfigureras för att möta specifika kundkrav. Korta leveranstider är också viktigt för de tekniska utvecklare som arbetar med kundapplikationer. De vill snabbt få tillgång till en produkt så att de kan fortsätta sitt arbete. Mercedes-AMG Petronas Motorsport skulle inte heller vinna några tävlingar med en dåligt anpassade tävlingsbilar. Att hitta den perfekta balansen mellan hög hastighet och aerodynamiken som gör att bilarna behåller sitt väggrepp är helt avgörande både för framgångar och säkerheten. För detta finns ingen given standard utan det krävs en ständig anpassning. Att bara ha standardprodukter skulle också göra det omöjligt för ebm-papst att uppfylla olika kundkrav. Som David Kehler sammanfattar det: ”Det finns ingen given metod eller lösning för alla applikationer. Våra kunder och deras applikationer samt krav är helt enkelt för olika. Det är därför anpassning och ständig utveckling av produkter som möter kundspecifika krav är två av nycklarna till vår framgång. ”