Alltid rätt inomhustemperatur

Illustration: Gernot Walter
När någon kan stå i sitt vardagsrum och lugnt konstatera att inomhusklimatet är behagligt oavsett om det är en rekordvarm sommar eller en extremt kall vinterdag utanför, beror det på att det någonstans i fastigheten sitter avancerad teknik som gör det möjligt. I bostadsventilationssystem är det ofta roterande värmeväxlare från det svenska företaget Systemair som ser till att den inkommande luften har rätt temperatur.

Kontakta oss för mer information!

Systemair - med huvudkontor i Skinnskatteberg - startade verksamheten 1974 med en banbrytande produktidé, en rund kanalfläkt, vilket gjorde att installationen blev betydligt enklare. Företagets motto blev ”Den raka vägen”, som har utvecklats från en produktidé till en affärsfilosofi. Sortimentet har vuxit kraftigt till att omfatta ett brett sortiment av bland annat ventilationsaggregat, produkter för luftdistribution, luftkonditionering, luftridåer och värmeprodukter. Produkterna är robusta, enkla att välja, installera och använda. Systemair omsätter drygt 8 miljarder kronor, har cirka 6 200 medarbetare, 27 fabriker och verksamhet i 50 länder.

”I den roterande värmeväxlaren värms utomhusluften upp på vintern och kyls på sommaren. En fläkt tvingar luften genom rotorn och värmeväxling sker genom rotorns rotation”, förklarar Nerijus Lapackas, teknikchef på Systemair. Företaget producerar årligen mer än 23 000 ventilationsenheter vid fabriken i Ukmergė, Litauen. Hälften av dem är avsedda för den norska marknaden och resten når övriga marknader genom stora distributionscenter i Sverige och Tyskland. Ingenjörerna på Systemair lägger mycket kraft på att se till att företagets produkter konsumerar så lite energi som möjligt och de certifieras av branschorganisationen Eurovent. ”Vi lägger stort värde på kvalitet, service och bra samarbete med våra leverantörer som till exempel ebm-papst,” säger Nerijus Lapackas.

Kvalitetslyft och justerbar rotorhastighet
För några år sedan hade Systemair vissa kvalitetsproblem. ”Vi var inte nöjda med drivtekniken för rotorn och det ledde till en del klagomål. Då bestämde vi oss för att göra en utvecklingssatsning som dels skulle ge ett kvalitetslyft, dels ville vi särskilja oss från konkurrenterna genom att göra rotorhastigheten justerbar," förklarar Lapackas. Satsningen ledde till att Systemair beslutade sig för att använda drivenheter och fläktar från ebm-papst. Efter anpassningar till Systemairs krav, till exempel när det gäller hastigheten och att rotorn skall ha en drifttid på mer än 70000 timmar, har drivenheten (VDC-3-49.15) med integrerad elektronik används i ungefär två år. "Det var det bästa beslutet", säger Lapackas. Sedan dess har det inte förekommit några klagomål alls. "Nu kan vi också kontrollera effektiviteten i värmeåtervinningen och till detta kommer också det positiva med en betydligt lägre energiförbrukning", avslutar en nöjd Nerijus Lapackas.