Allt större logistikanläggningar ställer nya krav på luftkonditioneringssystemen

Foto: ebm-papst
På knappt ett år uppförde Zalando en helt ny logistikanläggning med en golvyta på 130 000 kvadratmeter i Lahr, Tyskland. Anläggningen illustrerar på ett bra sätt de allt tuffare krav som ställs på moderna luftkonditioneringssystem där också IT och datainsamling utgör en viktig del. Sedan starten 2008 har Zalando vuxit till att ha Europas största utbud av kläder, accessoarer och skor på nätet. Idag erbjuder företaget modeälskare i 15 olika länder ett stort sortiment av produkter – från nya modetrender till premiumdesign, sportswear och barnkläder. När Zalando planerade för det nya centret i Lahr blev det företaget MultiCross som fick fick i uppdrag att ta fram en skräddarsydd luftkonditioneringsanläggning. Mycket specifika krav från Zalando gjorde det hela till en tuff teknisk utmaning. Ett av kraven var att temperaturen skulle vara konstant 22 grader Celsius i varje del av den stora logistikanläggningen, och detta både på sommaren och vintern. "Zalando ställer mycket höga krav på arbetsmiljön och bygger sin planering på extremt snäva toleranser. När de säger att temperaturen ska vara 22 grader överallt, så är det precis just det som man menar ", förklarar Frank Reimann, VD för MultiCross.

Kontakta oss för mer information!

En stor utmaning för MultiCross var det så kallade orderplockningslagret till där Zalandos medarbetare hämtar beställda varor från 175 rader med hyllor på fem olika nivåer. Lådorna står tätt packade vilket gör luftkanaldesignen särskilt komplex. Totalt måste cirka en miljon kubikmeter luft cirkuleras per timme i denna del av logistikcentret vilket krävde en storskalig lösning. MultiCross installerade tjugofem värmeåtervinningsaggregat på byggnadens tak, vart och ett med en storlek som ett dubbelgarage. Aggregaten drivs av åttiofyra gasmotorer och förångare med fyra kretsar per enhet genererar exakt den mängd kyla eller värme som krävs - varken mer och inte mindre. Behovet av tillförsel av frisk luft i Zalandos anläggning är också extra stort på grund av den lukt som avges av den stora volymen av textilier, läder och pappkartonger. MultiCross lösning blev att installera längsgående värmeåtervinningsaggregat på taket med stort avstånd mellan utlopps- och inloppskanaler. På detta sätt kunde MultiCross både förbättra effektiviteten och förenkla arbetet i samband med underhålls- och servicearbeten.

EC-fläktarna RadiPac spar energi i administrationsblocket
Värmeåtervinningssystemet ovanför logistikanläggningens administrationsblock med kontor, kök, matsal och omklädningsrum är utrustad med särskilt effektiva och tystgående RadiPac EC-fläktar från ebm-papst som installerats som en fläktväggslösning. Fläktarnas aerodynamiskt optimerade utformning minskar turbulensen direkt vid luftinloppet vilket reducerar strömförlusterna och eliminerar en av de vanligaste orsakerna till störande ljud från takfläktar. Vid utvecklingen av nya RadiPac har ebm-papst haft fokus på fläkthjulets luftinlopp, motorns placering i fläkthjulet och på fläktskovlarnas utformning. Inloppskonan har fått ny utformning för att matcha fläkthjulet perfekt. Motorns position i fläkthjulet har optimerats för att få bättre aerodynamik. I fläkthjulet sitter dessutom nya ihåliga aluminiumskovlar som höjer verkningsgraden. Den speciella formen minskar vikten på fläkthjulet och ökar samtidigt dess stabilitet. Tryckförlusterna vid fläktens inlopp har minskats. Summan av förbättringarna är imponerande och detta har också MultiCross också utnyttjat för att svara upp mot Zalandos tuffa krav.

Möjligheten att hämta data från fläktarna viktigt för Zalando
Det var dock en annan egenskap hos fläktarna som var avgörande för beslutet att välja RadiPac. "Vi insåg att Zalando bildades som ett digitalt startup-företag under 2008. Företaget är digitaliserat rakt igenom hela verksamheten och representanter för företaget blev positivt överraskade när de fick reda på att så mycket data kan hämtas från fläktarna exempelvis hastighet, temperatur, driftstid och verkningsgrad. Detta var viktigt för Zalandos fastighetsavdelning som arbetar mycket med dataanalys och ett viktigt hjälpmedel är också vår programvara EcoSmart som bland annat gör fläktdata lätt tillgänglig för avdelningens medarbetare”, förklarar Frank Reimann.

EcoSmart ger MultiCross kunder en kontinuerlig kontroll av viktiga värden som temperatur och CO2-koncentration, och dessa kan också styras från en central dator. Alla driftdata lagras i en säker molnlösning. Vid eventuella avvikelser skickar den digitala lösningen MultiTrend Viewer, som utvecklats tillsammans med ebm-papst, ett varningsmeddelande till en behörig tekniker eller till MultiCross och sedan går det att göra korrigeringar genom fjärrstyrning. Med den utveckling som idag sker mot smarta byggnader och Industri 4.0, förväntar sig fler och fler företag att det här systemet blir standard och Zalandp är inget undantag. ”Så det är en stor fördel att ebm-papst EC-fläktar enkelt kan styras via MODBUS-RTU och integreras i ett centralt fastighetsautomations-system”, fortsätter Frank Reimann.

Sensorer runt om i Zalandos logistikanläggning mäter CO 2 -koncentration, rumstemperatur och andra värden. Uppgifterna kommuniceras sedan i ett nätverk företagsnätet för analys och åtgärder i ett övergripande styr- och reglersystem. En anledning till Zalandos intresse för totalintegrerade lösningar med intelligenta fläktar är att företaget är i färd med att med att utveckla en central programvara för alla logistikanläggningar. I detta program ska alla byggnadstekniska system, där luftkonditioneringssystemen utgör en del, kopplas samman. Målsättningen är att hitta vägar för ytterligare effektiviseringar samt även att få fram information som underlättar planeringen av framtida byggprojekt.

Premiumpartner till ebm-papst
En osäkerhetsfaktor för MultiCross vid starten av projektet var den stundande introduktionen av
EU: s 2016 ErP-direktiv. Direktivet skulle öka effektivitetskraven på luftkonditioneringssystem från och med den 1 januari 2016. "Problemet med sådana direktiv är att förhandlingarna om den exakta utformningen pågår in i det sista. Det gör att många viktiga detaljer inte är helt tydliga när direktiven träder i kraft. Erfarenheten visar att många frågor aktualiseras först när direktiven faktiskt har genomförts”, säger Frank Reimann. För MultiCross innebar det att man arbetade med stor osäkerhet i början av projektet. Hur skulle man kunna leverera ett luftkonditioneringssystem som uppfyller en ny standard där man ännu inte känner till det exakta innehållet? Det fanns också en osäkerhet om logistikanläggningar som den Zalando planerade att bygga skulle omfattas av direktivet. Det hela blev inte mindre komplext eftersom Zalandos byggprojekt snabbt drevs framåt.

MultiCross är en premiumpartner till ebm-papst vilket blev betydelsefullt i detta projekt med den pressade tidplanen, och med osäkerheten runt det nya ErP-direktivet. Premiumpartners får snabba leveranser men också ett starkt projektstöd från ebm-papst. För Frank Reimann och hans medarbetare blev detta stöd extra betydelsefullt eftersom ebm-papst hade en aktiv roll i arbetet med det nya direktivet. ”Tack vare ett starkt stöd och bra råd från ebm-papst fick vi till slut en bra grund för planeringen av Zalando-projektet. Logistikanläggningen togs i drift under 2017 och luftkonditioneringssystemen har visat sig klara de tuffa krav som ställdes. Även under extremt heta dagar på sommaren är det 22 grader i alla delar av anläggningen”, avslutar Frank Reimann.