499 RadiPac fläktar från ebm-papst i ultramoderna Jinan Grand Theatre

Jinan Grand Theatre, kammarfläktar typ RadiPac från ebm-papst ombesörjer ventilationen.
Ultramoderna Grand Theatre i Jinan i Kina är en stolthet för regionen - inte minst när det gäller energieffektivitet. Det nya komplexet återspeglar den ökande betydelsen av hållbarhet i Kina.

Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen i östra Kina, är känd för sina vattenkällor. Det finns mer än nittio stycken i staden som har sex miljoner invånare. Så det kom inte som någon överraskning att den ledande franska arkitekten Paul Andreu inspirerades av detta vid utformningen av Jinan Grand Theatre. Komplexet har byggts i hjärtat av kultur- och konstcentret i Shangdong, som täcker en yta på 500.000 kvadratmeter där staden möter naturen. Den centrala teaterbyggnaden är omgiven av ytterligare åtta byggnader med olika höjder som med sina mjuka linjer och silverfärg påminner om vattnet som kommer från en källa.

Hållbarhet blir allt viktigare
Grand Theatre är ett modell projekt för hållbarhet i staden Jinan. På en yta av 75.000 kvadratmeter ryms ett operahus med sittplats för 1800 personer, en konsertsal med plats för 1500 musikälskare och en multifunktionssal för 500 besökare samt hotell och kontor. Den spektakulära arkitekturen kompletteras med avancerad och modern teknik. Luftkonditioneringen i teatern är utrustad med 499 stycken energieffektiva och tysta GreenTech EC-fläktar typ RadiPac från ebm-papst. Dessa garanterar effektivt luftomsättningen i lokalerna.

"Ekologisk teknik blir en allt viktigare fråga i Kina", säger James Sun, regional försäljningschef på ebm-papst Kina. "Folk börjar tänka annorlunda nu när de upplever effekter av klimatförändringarna och läser mer om det i de nya medierna. Dessutom inför regeringen lagar och direktiv för att aktivt främja användningen av energieffektiv teknik. Detta illustreras till exempel med stöd till energisnåla luftkonditioneringssystem, platt-tv och energieffektiva kylskåp."

Teaterns luftkonditioneringssystem installerades av aggregattillverkaren Tsinghua Tongfang Co. ebm-papst är den idealiska partnern till detta företag som jobbar med hållbarhet i fokus. "Stadens ledning var fast besluten att göra teatern så perfekt som möjligt. Det innebar högsta möjliga krav även på ventilationssystemet. ebm-papst tillverkar fläktar som går helt i linje med den nuvarande kinesiska önskan att bygga mer effektivt och med miljön i åtanke”, förklarar Hou Dongming, VD för Guangzhou Tongfang Refine Air Conditioning Co. Ltd. Med elektronik, motor och fläkthjul integrerat och kombinerat i en enda enhet är RadiPac-fläktarna både platsbesparande och enkla att installera. Det innebär stora besparingar vid installation och driftsättning. Med andra ord: Plug and play.

Tystgående och kraftfull
Ekonomisk och energieffektiv drift är inte de enda kraven på fläktarna i Jinan Grand Theatre. De måste vara tillräckligt kraftfulla för att transportera luft med högt tryck genom det omfattande kanalsystemet, vara enkla att styra och samtidigt aldrig störa publiken. Fläkthjulet på RadiPac är högpresterande och tillsammans med den integrerade roterande diffusorn, uppnås en mycket låg ljudnivå. För att se till att luften i teatern är inte bara har en behaglig temperatur, men också är ren, har Tsinghua Tofang även byggt in ett virusfilter i systemet för att eliminera eventuella föroreningar från luften utifrån.

Storslagen öppning
Efter en byggperiod på trettio månader öppnades Jinan Grand Theatre för de första föreställningarna i oktober 2013. Premiären skedde högtidligt i samband med den tionde China Art Festival. Festivalen ger en inblick i hela spektrumet av kinesisk kultur med en lång rad både internationella och kinesiska produktioner. Jinan och dess nya ultramoderna Grand Theatre får nu stor uppmärksamhet i regionen. Ett utmärkt tillfälle att visa besökarna att energieffektivitet och hållbarhet redan spelar en viktig roll i vattenkällornas stad.

Mer om produkterna
I Grand Theatre har 218 st aggregat installerats. I dessa sitter totalt 499 st kammarfläktar typ RadiPac K3G630 och K3G710.

Datablad på våra EC-kammarfläktar (sv) hittar du här: MXPC, K3G Kammarfläkt EC för fotmontage
Ladda ner komplett katalog (eng) här: Katalog: EC centrifugal fans - RadiPac

Fler bilder på Jinan Grand Theatre