ebm-papst presenterar energieffektiva fläktlösningar på mässan EuroShop

Den 5-9 mars arrangeras mässan EuroShop i Düsseldorf och i ebm-papst monter presenteras många olika fläktlösningar för bland annat kylrum och kyldiskar.

EuroShop i Düsseldorf är världens ledande mässa inom butiksutformning, teknik och mycket annat som är viktigt för detaljhandeln och inte minst stora livsmedelsbutiker. Ny teknik för luftkonditionering, kylrum och kyldiskar är alltid i fokus på mässan som är världsledande med över
1 800 utställare och 100 000 besökare. Eftersom system för luftkonditionering och kylning i princip alltid är i drift i exempelvis en stor livsmedelsbutik finns det stora möjligheter till energieffektiviseringar. I Monter F55, Hall 15, presenterar ebm-papst olika fläktar och fläktlösningar som kan reducera både energikostnaderna och ljudnivåerna.

Smidig fläktstyrning via MODBUS-RTU
ebm-papst energieffektiva fläktar finns i många kyldiskar runt om i världen och möjligheterna till fläktstyrning bidrar till att reducera energikostnaderna. Tekniken för fläktstyrning har gått snabbt framåt de senaste åren och ebm-papst går i täten för en stor del av den tekniska utvecklingen. Det finns idag många olika alternativ till styrning och övervakning av fläktar. Allt från styrning via överordnade fastighetssystem och kommunikationsprotokollet MODBUS till informationsinsamling om exempelvis larm, drifttimmar och effektförbrukning med hjälp av fläktarnas inbyggda standardinterface och smarta givare. På EuroShop presenterar ebm-papst bland annat ett nytt gränssnitt för MODBUS-RTU.

Ultratunn diagonalfläkt och energibesparande iQ-motor för kyldiskar
En annan nyhet på EuroShop är en ultratunn diagonalfläkt med storleken 250 mm som är idealisk för montering i kyldiskarnas bakre vägg där installationsutrymmet som regel är mycket begränsat. Fläktens platta design i kombination med avancerad ventilationsteknik skapar möjligheter till mycket effektiva kyllösningar.
I ebm-papst monter visas även NiQ som är en ny generation energibesparande motorer speciellt utvecklade för kyldiskar och flaskkylar. Det är dem mest effektiva iQ-motor som ebm-papst tagit fram. Hos NiQ har aluminiumhuset ersatts med plast vilket gör att motorn även kan användas i applikationer med indirekt kontakt med livsmedel som till exempel i öppna grönsakskylar. NiQ finns i tre storlekar och kan ersätta äldre och energikrävande AC-motorer i befintliga installationer.

Axialfläkten som är ett flexibelt modulsystem
Förutom önskad verkningsgrad är låga ljudnivåer och energieffektivitet viktiga krav på axialfläktar som används i förångare, kondensatorer och värmeväxlare i ventilations-, kyl- och luftkonditioneringssystem. Med AxiBlade har ebm-papst utvecklat en ny generation av axialfläktar som optimerar samtliga egenskaper och erbjuder maximal flexibilitet. AxiBlade är ett modulsystem som täcker in många applikationer. Fläkthus finns med varierande höjder och fläkthjulen har utformats för att kunna kombineras med olika motorer. Detta ger stora möjligheter att optimera en fläktlösnings verkningsgrad och även att hitta den bästa ljudnivån för en viss applikation.

En viktig fördel med AxiBlade är att olika komponenter kan kombineras vilket gör att en fläktlösning enklare kan anpassas till aktuellt tryckområde och önskad verkningsgrad. Eftersom den nya axialfläkten i alla delar motsvarar gällande branschstandard är det möjligt att modernisera befintliga anläggningar med AxiBlade utan några krävande ombyggnationer. Förutom att kombineras med ebm-papst energieffektiva Greentech EC-motorer kan AxiBlade också användas tillsammans med AC-motorer som fortfarande används i många kylapplikationer.