Inloppsgallret FlowGrid minskar ljudet från axial- och radialfläktar

FlowGrid minskar bullret från axial- och radialfläktar.
Inloppsgallret FlowGrid från ebm-papst stabiliserar luftströmmarna vid fläktens inlopp och ger lägre ljudnivå i t.ex. kyl-, ventilations- och luftkonditioneringsanläggningar.

Turbulens och luftvirvlar i luftflödet vid inloppet till en fläkt orsakar onödigt högt ljud. Exempelvis kan installationer med asymmetriskt luftinlopp orsaka kraftig turbulens med förhöjd ljudnivå som följd. Luftvirvlarna som uppstår kolliderar med fläktbladen och orsakar oönskat ljud. Detta ljud kallas skovelfrekvent ljud.

ebm-papst har utvecklat ett ljuddämpande inloppsgaller, FlowGrid, som stabiliserar luftströmmarna vid fläktens inlopp. Detta leder till minskat ljud över hela frekvensbandet men framför allt minskas det störande skovelfrekventa ljudet. Fläktens verkningsgrad påverkas inte av gallret som passar både till axial- och radialfläktar och finns i storlekar från ø175 till ø910 mm. Inloppsgallret FlowGrid är tillverkat av kompositmaterial och är tillgängligt i brandskyddsklass UL94-5VA.

Lämpliga användningsområden är applikationer inom exempelvis kyla, ventilation, värmepumpar och luftkonditionering. FlowGrid gör det enklare att konstruera en slutprodukt som uppfyller kraven på låg ljudnivå. Ett sätt att ytterligare minska det störande ljudet är att på en axialfläkt kombinera FlowGrid på inloppet med diffusorn AxiTop på utloppet. Detta både höjer verkningsgraden och minskar bullret ytterligare.


Installationsexempel

Ljudet i exemplen är uppmätt i laboratoriemiljö, applikationens konstruktion påverkar resultatet i stor utsträckning.

Används FlowGrid på en kondensor med en axialfläkt kan totala ljudeffektnivån minskas med 3,9 dB(A) och den skovelfrekventa ljudtrycksnivån med 16 dB.

Med FlowGrid monterat i ett luftbehandlingsaggregat försett med fläkthjulet Radical ø630 kan den totala ljudeffektnivån minskas med 3,3 dB(A) och den skovelfrekventa ljudtrycksnivån minskas med 9 dB.

Hur ljudet påverkas i fler installationsexempel ser du om du klickar på bilderna nedan!

De första modellerna av FlowGrid kommer att finnas för leverans i mitten på 2014.

Besök oss på Nordbygg monter A39:30 för mer information.

Broschyr: FlowGrid for Axial and Centrifugal Fans
Om FlowGrid på ebmpapst.com